Waarom ben ik Jeannet Uiterwijk gestart met het onderwijsadviesbureau Boven de Streep

Waarom is Boven de Streep zo belangrijk voor mij. In de tijd dat mijn oudste kind naar school ging ben ik mij gaan realiseren hoe bijzonder school kan zijn. Met de nadruk op kan. Ik zag kinderen die niet lekker in hun vel zaten en kinderen die heerlijk onbezonnen de dag doorkwamen. Mijn interesse was gewekt!

Mijn eigen schooltijd.

Ik heb zelf op een geweldige lagere school gezeten, het was een echte Jenaplan school. De leraren waren gedreven en creatief. Veel ouders hielpen waar ze konden. Ik was geen uitblinker in taal en rekenen en ik was de kleinste van de klas. Dit zijn de ideale ingrediënten om gepest te worden. Hoewel ik steevast kleintje, smurf, kabouter of ukkie werd genoemd had ik een leuke tijd. Het leren ging bij mij niet vanzelf, ik moest alles eerst ervaren en het voor mij zien. In de vierde klas had ik een leraar die dat perfect aanvoelde en mij liet leren door te ervaren. Ik denk nog vaak aan zijn lessen!

Ik ben er al voor kinderen die niet mee kunnen komen.

In de tijd dat mijn kinderen naar school gingen ben ik leesmoeder, klusmoeder, klassenmoeder en opvangmoeder geweest. Mijn interesse ging uit naar de kinderen die buiten de boot vielen, hoe komt dit? Wat wordt eraan gedaan en wat kunnen ze zelf doen?
Sinds een aantal jaren ben ik coach voor kinderen die om wat voor reden niet mee kunnen komen. Ik kijk naar hun talenten en laat ze zien dat ze de talenten kunnen inzetten op school. Het is mijn bedoeling dat de kinderen met trots en eigenwaarde naar school kunnen gaan en later terug kunnen kijken op een mooie schooltijd.

Ik wil er voor elk kind en elke leerkracht zijn.

Nu ik dit een aantal jaren doe wil ik meer, meer voor de kinderen en meer voor de leraren. Conrad en ik hebben uiteindelijk besloten om het onderwijsadviesbureau Boven de Streep op te richten. Wij kwamen erachter dat wij dezelfde passie voor kinderen en het onderwijs hebben. Wij geloven in de kracht van de kinderen. De manier waarop zij, niet gehinderd door geschreven of ongeschreven regels, een oplossing kunnen bedenken voor een probleem of vraagstuk is geweldig! Kinderen zijn open, eerlijk en kunnen goed samenwerken, dit zijn talenten die we veel meer moeten benutten.

Ons onderwijsadviesbureau Boven de Streep doet het anders.

Er zijn veel scholen met regels, en deze gelden voor iedereen en deze dient iedereen te volgen. Toch zie je steeds meer kinderen die wars zijn van de opgelegde regels en worden er nog steeds kinderen gepest. Hoe kan dit nou? Wij zien de klas als een mini samenleving waarin we met zijn allen moeten leven en leren. Als deze regels nou eens afspraken worden die we samen maken? Als bij het maken van de afspraken iedereen wordt gehoord en gezien? Als je de afspraken samen maakt is het veel makkelijker om je aan de afspraken te houden. Doordat de afspraken door de klas worden gedragen is de leraar weer de coach die hij of zij wil zijn in plaats van de politieagent die de regels moet bewaken.

Boven de Streep helpt kinderen en leerkrachten om met plezier naar school te gaan.

De leraar zal meer plezier krijgen in zijn werk, hij krijgt de juiste energie terug van de kinderen waardoor hij zich blijft ontwikkelen. Hierdoor zullen de prestaties en het leerplezier verbeteren. Het is een ommezwaai in het onderwijs. Waar we nu nog een ouderwets systeem hebben wordt dit de toekomst. Het is ook echt nodig! De wereld veranderd in rap tempo, de kinderen krijgen misschien banen die nu nog niet bestaan. Deze kinderen moeten flexibel zijn in de banenkeuze. Het idee van 40 jaar bij het bedrijf zitten of tot je pensioen bij hetzelfde bedrijf werken is niet langer van deze tijd. Als je de kinderen nu al een eigen verantwoordelijkheid geeft om invloed te hebben op hun plaats in de klas, geef je ze de sleutel voor een fijne toekomst en dat is waar het onderwijs voor bedoeld is!

Onze missie is: Alle kinderen gaan met plezier naar school toe!